Thursday, March 5, 2009

Beograd - Predlog zakona protiv diskriminacije koji je Vlada Srbije usvojila i uputila u skupštinsku proceduru, povučen je, potvrđeno je sinoću Ministarstvu rada i socijalne politike. Kako su preneli mediji, odluka o povlačenju doneta je na telefonskoj sednici Vlade.

U Ministarstvu rada i socijalne politike navode da su oni obavešteni o tome da je predlog zakona povučen iz skupštinske procedure, ali da još ne znaju koji su konkretni razlozi i koji su članovi zakona sporni. Međutim, TV B92 javila je da je do povlačenja došlo na zahtev Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja se protivi članu tog dokumenta koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu polne opredeljenosti. Zakon protiv diskriminacije koji je Vlada usvojila pre dve nedelje nakon četiri godine priprema, spada u uslove da se Srbija nađe na beloj šengenskoj listi.

Povlačenje ovog predloga zakona sinoć su u saopštenjima za javnost osudili LDP Čedomira Jovanovića, kao i grupa nevladinih organizacija, ocenivši da je rečo o „ozbiljnom udarcu demokratskom uređenju Srbije“. „Od danas je očigledno da u srpskom društvu postoji opasnost da se, daleko od očiju javnosti, donose odluke i povlače zakoni koji treba da od ove zemlje naprave normalno mesto za život“, navodi Jovanović. On podseća da su „pod pritiskom pojedinih ministarstava“ u samom predlogu zakona većublažene neke odredbe koje štite ravnopravnost građana i, posebno, neutralnost države i odvojenost države i crkve.

Grupa nevladinih organizacija ocenila je to što je SPC crkva uz podršku više drugih verskih zajednica zatražila da se ovaj zakon ne donese, predstavlja ozbiljno kršenje Ustava Srbije. Kako se tvrdi u saopštenju koje je potpisala i SDU Žarka Koraća, SPC se protivi članu 18, koji reguliše diskriminaciju u oblasti verskih prava, i članu 21, koji reguliše zabranu diskriminacije u pogledu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Saopštenje su još potpisale Koalicija za sekularnu državu, Centar za mir i demokratiju, Centar za unapređenje pravnih studija i Helsinški odbor za ljudska prava. Potpisnici su i Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Queeria centar, List Republika, Urban In, Žene u crnom i Škart. Centar za razvoj civilnog društva oglasio se posebnim saopštenjem, ocenjujući da je povlačenje predloga zakona protiv diskriminacije iz skupštinske procedure „snažan izraz neodgovornog odnosa prema pravima građana Srbije“.

izvor: http://www.danas.rs/vesti/politika/vlada_povukla_zakon_zbog_spc.56.html?news_id=155108


Read more-I još ovo...
Share/Bookmark
Related Posts with Thumbnails