Sunday, June 28, 2009

SHIGERU BANimage: http://www.flickr.com/photos/amerigo/93621224/in/set-72057594056927502/SHIGERU BAN. Japanski arhitekta rođen u Tokyo-u 1957.

Prepoznajem ga po inovativnom radu, uglavnom od papira, po recikliranim kartonskim tubama od koji pravi različite strukture. Nikako po upotrebi “najnovijih” materijala i tehnologija. Od njih pravi crkve (Paper Church), paviljone ( JAPAN PAVILLION, EXPO 2000 HANNOVER - Germany, 2000 ), kuće... Kaže da je bitno da lepota bude dostupna širokim masama, pa i najsiromašnijim. U početku je ovaj materijala koristio za izradu paviljona I bio iznenađen nosivošću materijala. 1995. , posle zemljotresa u Kobi (Japan), primenjuje ga i za izradu kuća za stanovanje. Sada se ove papirne kuće nalaze i u Tuskoj, Indiji,…


Za sebe kaze: "Ne mislim da sam revolucionarni arhitekta, ja samo postojeću tehnologiju i materijale koristim na drugi način."

Značajan uticaj na njega je imao John Hejduk, jedan od The New York Five. To je bitno. Od njega je (između ostalog) nasledio dar da istražuje bazičke geometrijske elemente.

Inspiracija danas.

Most od kartona. Na reci Gardon River, na jugu Francuske, skoro ceo napravljen od kartona, I može da nosi istovremeno 20tak ljudi. Gazišta mosta su od recikliranog papira i plastike. Genijalno zeleno.

“Paper too can be permanent, can be strong and lasting. We need to get rid of these prejudices”

SHIGERU BAN


Share/Bookmark

1 comment:

Alex said...

Veoma dobro, Shigeru Ban je veoma inventivan arhitekta.

Related Posts with Thumbnails