Friday, February 26, 2010

Beijing Hutong Bubble MAD



MAD Architect su 2006. na venecijanskom bijenalu arhitekture predstavili projekat „Hutong Bubble 32“. Metalik baloni 2009. godine pojavili su se u jednom od najstarijih delova Pekinga. Januara 2010., Londonski Design Museum objavio je listu nominovanih za Brit Insurance Architecture Award godine. Na listi je i ovaj projekat.

Mnogi od hutonga doživeli su tragičnu sudbinu, a neki su prava turistička atrakcija. Staro urbano tkivo razvijaja se na svoj način. Haotična renoviranja i nadogradnje vode u još veći haos. Ipak, ovaj projekat potvrđuje teoriju da se progres starih naselja ne mora uvek sagledavati kroz glomazne projekte velikih razmera, nego kroz manje intervencije, kao u ovom slučaju. Baloni funkcionišu kao magneti, privlače nove aktivnosti, ljude, sredstva. One dozvoljavaju lokalnom stanovništvu da ostanu u svom kraju.
Ovo je vrlo zgodna intervencija i primer sjajne simbioze. Atraktivna je i neAgresivna. Metalik baloni u gustom tkivu odlično komuniciraju sa svojim komšijama, dvovodnim krovovima, zelenilom. Oblik i materijalizacija im omogućavaju odličnu mimikriju. Oni reflektuju svoje okruženje, zelenilo, opeku i drvo.
Meni izgleda kao da baloni mnogo duže stoje tame. Kao da je period privikavanja staro na novo (i obrnuto)prošao i da sve odlično štima. Sada su oni deo istorije hutonga u Pekingu.
via: Archdaily, Photo: ShuHe


Share/Bookmark

1 comment:

Aleksandar said...

Ovo je odličan primer kako sa jednostavnom intervencijom može lako da se afirmiše prostor.

Related Posts with Thumbnails